Ayazağa Işık İlköğretim Okulu’nu birinci, Robert Koleji’ni üçüncü olarak bitiren Ceymi Doenyas, lisans eğitimini USNews tarafından son 10 senedir Amerika’nın en iyi üniversitesi olarak değerlendirilen Princeton Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Princeton Üniversitesi Psikoloji bölümünden en yüksek onur derecesi olan summa cum laude ile ve Sinirbilim (Neuroscience) bölümünden birincilikle mezun olmuştur. Princeton Üniversitesi’nin üniversitede sadece bir kişiye verdiği ReachOut International Bursu’nu kazanan ilk Türk olmuştur. Bu burs kapsamında Tohum Otizm Vakfı’na bağışladığı iPad’ler ve yaptığı proje ile otizmli bireylerin eğitiminde iPad kullanımının Türkiye’de başlatılmasına öncülük yaparak, Türkiye’de otizmli çocukların eğitim kalitesini yükseltmek adına önemli katkılar sağlamıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamış, 4 üzerinden 4.07 ortalama ile mezun olmuştur. Doktorluk unvanını 2018’de, Doçentlik unvanını 2022’de almıştır.
Ceymi Doenyas’ın bilimsel çalışmalarının evrensel bilime sağladığı en önemli katkılar ve etkiler şu şekilde sıralanabilir: otizm spektrum bozukluğu (OSB) alanında bağırsak-beyin eksenine yönelik yenilikçi ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri, bu eksende ilk defa incelenmiş genetik araştırmalar, OSB’li bireyler ve aileleri için yenilikçi sosyal müdahale geliştirme ve OSB eğitimini daha erişilebilir kılmak için teknolojik uygulamalar geliştirme. Doenyas, bu konudaki çalışmalarıyla OSB için yeni fizyolojik ve sosyal müdahale programları, daha önceden incelenmemiş genetik analizler, şu anda 180 ülkede kullanılan ve 2019 yılının en iyi otizm uygulaması seçilen eğitsel uygulamanın altyapısını oluşturmak ve bilimsel olarak kullanılabilirliği ve etkinliğini araştırmak gibi bilimsel yenilikler getirmiştir.
Alana katkılarından dolayı Amerika’nın prestijli bilimsel dergilerinin başında gelen Scientific Reports’un Psikoloji bölümüne editör olarak davet edilmiştir ve hala bu görevini sürdürmektedir. Doenyas’ın SCI ve SSCI endeksli dergilerde yayınladığı ve çoğunluğunda tek veya ilk yazar olduğu 14 makalesi, 7 tane ulusal makalesi, iki tane tek yazar olduğu ve Amazon ve Barnes & Noble’da satılan kitabı bulunmaktadır.
Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. OSB üzerine çalışmalarının yanı sıra öz anlayış ve zoom yorgunluğu üzerine araştırmalar yürütmektedir.